top of page
  • website-vredehorst

Maak kennis met familie Dekens

In de serie ‘Maak kennis met …’ is steeds een lid van Vredehorst aan het woord. Hij/zij vertelt iets over zichzelf en over waarom hij/zij lid is van Vredehorst. Wat maakt dit wooninitiatief uniek en bijzonder? Wellicht komen er ook hele andere dingen aan bod, we laten ons verrassen. Dit keer maken we kennis met familie Dekens.Familie Dekens bestaat uit 6 leden. Vader Eelke (41) en moeder Phia (36) met hun 4 kinderen Mirthe (11), Michelle (10), Sarah (8) en Tim (6).

Eelke en Phia zijn beide werkzaam in het sociaal maatschappelijke werkveld. Eelke als directeur-bestuurder bij de vrijwilligersorganisatie voor jongeren ‘TijdVoorActie’ en Phia bij een vluchtelingeninitiatief van 'Dien je Stad' die vluchtelingen opvangt uit o.a. Oekraïne in Ede en Harskamp.


‘Ons werk heeft te maken met mensen’, vertelt Eelke. ‘Met jongeren die van betekenis willen zijn door zich vrijwillig te verbinden aan en in te zetten voor mensen met een hulpvraag in een kwetsbare situatie. Hiermee bouwen we samen met jongeren op een hele concrete manier aan de samenleving van morgen.’ ‘Dat samenleven willen we ook zelf steeds opnieuw ontdekken met onze kids’, vult Phia hem aan.

Mirthe, Michelle, Sarah en Tim houden van sport en muziek en gaan met veel plezier naar de basisschool.

Hoe familie Dekens bij Vredehorst terecht gekomen is? Eelke vertelt dat het idee van een woongemeenschap samen met Wilco Agteres tot stand gekomen is, tijdens een teambuilding in de Zwitserse bergen. De mannen deelden dit idee vervolgens met hun vrouwen. ‘Al snel zaten we met nog een ander stel in de huiskamer om samen te werken aan dit woonplan’, vertelt Phia. Ondertussen is dit alweer 10 jaar geleden en lijkt de bouw dan eindelijk over afzienbare tijd te kunnen starten.


Het spreekt de familie Dekens erg aan om het leven samen te delen. Dat vinden ze dan ook zo mooi aan Vredehorst. Om dichtbij elkaar van betekenis te zijn en bewust te kiezen om er voor elkaar te zijn en verbinding te hebben met de mensen in de buurt. Dat hebben ze ook al in hun eigen buurt, maar het is extra mooi als je dit kunt delen met mensen die ook bewust vanuit een levens- of hulpvraag hier graag voor kiezen om zo samen te wonen. Het is iets wat we samen met onze kids graag leren en aan hen willen meegeven.


Door de lange periode van het project zijn er ook fases waarin het project verder op afstand kwam te staan voor de familie Dekens. Doordat het leven en alle verantwoordelijkheden op de plek waar ze nu leven en werken ook door blijft gaan en ook omdat de kinderen ouder worden. Ze vinden het mooi om te zien hoe het bestuur de afgelopen jaren heeft doorgezet en het wooncollectief nu dichterbij komt.


Tot slot willen Eelke en Phia nog kwijt dat samenleven een hele mooie uitdaging is en blijft. ‘We zijn elke dag weer blij om te zien en ervaren dat mensen daarin willen investeren. Het wooncollectief is hier een heel mooi voorbeeld van waar mensen kiezen om samen te leven’.


399 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page