top of page
  • vredehorst-website

Maak kennis met Petra Kuiper

In de serie ‘Maak kennis met …’ is steeds een lid van Vredehorst aan het woord. Hij/zij vertelt iets over zichzelf en over waarom hij/zij lid is van Vredehorst. Wat maakt dit wooninitiatief uniek en bijzonder? Wellicht komen er ook hele andere dingen aan bod, we laten ons verrassen. Dit keer maken we kennis met Petra Kuiper, 7 jaar lid en lange tijd de voorzitster van Vredehorst.


‘Het woord voorzitter heb ik wat moeite mee’ zegt Petra. ‘Er klinkt een soort hiërarchie in en dat willen we juist niet binnen Vredehorst. Iedereen draagt een steentje bij op een manier die bij hem of haar past. Toevallig vind ik het leuk om overzicht te houden dus deze rol vond ik leuk om te doen.’


Van oorsprong is Petra verloskundige en ze heeft zich gespecialiseerd in echoscopie. Ze werkt ook als docent voor een echo-opleiding en ontwikkelt scholingen en trainingen voor verloskundigen en echoscopisten. Hierin probeert ze vooral de verbinding te leggen tussen wetenschap en de praktijk.


Petra komt uit een groot gezin en heeft het altijd al heerlijk gevonden om veel mensen om haar heen te hebben. Als student woonde ze in een groot studentenhuis en daarna is ze lange tijd alleengaand geweest. Altijd dacht ze: ‘Het zou echt gezelliger en leuker zijn om in een community te wonen,’ Toen ze hoorde dat in Ede, waar ze ook woonde en werkte, een initiatief was voor een community, was dit voor haar een hele makkelijke keus om zich hierbij aan te sluiten.


Wat haar zo trekt aan Vredehorst? ‘Het is zo ontzettend leuk, ik ontmoet zoveel mensen. Voor mij is het een tweede familie geworden daar hecht ik heel veel waarde aan.


Petra denkt dat een ‘community zijn’ iets is wat in de mens zit, dat we van nature een social wezen zijn. We leven in een maatschappij die ons zowat dwingt om in een individualistische manier van leven te leiden, terwijl dit voor veel mensen tegennatuurlijk is. Mensen zouden zo veel meer gelukkiger zijn als ze samen zouden zijn.

In Vredehorst zijn we met een heel verschillende groep mensen die allemaal verschillende kwaliteiten hebben. Het is ontzettend leuk als mensen deze kwaliteiten inzetten. De één stuurt een kaartje vanuit de ‘lief en leed’-commissie, de ander heeft kijk op juridische zaken en weer een ander neemt initiatief tot leuke uitjes. Passiviteit vindt Petra niet passen binnen de woongroep. ‘Tuurlijk hoef je niet altijd ‘aan’ te staan. Maar doen wat je leuk vindt, waar je blij van wordt is goed voor jezelf en daarmee ook voor de ander. Het woord _deelgever_ vind ik passender bij het lidmaatschap van Vredehorst dan _deelnemer_’.


Dat het project zo lang duurt heeft Petra geaccepteerd. Vredehorst is er al. Ze heeft al zulke leuke momenten met andere Vredehorsters gehad. ‘Maar dat we nu bijna gaan bouwen is wel echt heel fijn!’


Wat Petra nog kwijt wil? Dat ze er vertrouwen in heeft dat Vredehorst een plek is waar mensen de ruimte en vrijheid ervaren om zich te ontplooien. Een plek waar de sfeer zo veilig en vertrouwd is, waarin men durft om dingen te proberen en fouten te maken. Waarbij 1+1 toch echt wel 4 of 5 is! ‘En je hoeft er niet te wonen hoor om je welkom te voelen. Kom gerust eten of op de koffie.’

429 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page