top of page
  • M.M. - Festein

Echt Edes Happen & Trappen!

Nu we als Festein compleet zijn en alle bouwnummers zijn toegezegd aan iemand, is de tijd aangebroken om elkaar wat beter te leren kennen. De afgelopen periode zijn er veel nieuwe mensen lid geworden en hoe leuk is het om nu met elkaar te investeren in het vormen van de gemeenschap! Een gemeenschap nog zonder huizen, maar al wel met een heleboel enthousiaste mensen.


Regelmatig eet er een  groepje met elkaar op de donderdagen en natuurlijk vergaderen eens per maand en sluiten we die vergadering af met een gezellige maaltijd. Nu blijft het daar niet bij en is onze activiteitencommissie actief! Om elkaar wat beter te leren kennen organiseerden zij deze maand 'Happen en Trappen'. Je raadt het al, deze middag is er door een heel aantal Festeiners flink gehapt in heerlijke lekkernijen  maar er is ook flink getrapt door het mooie Ede! We verzamelden aan het begin van de middag bij een lid van de vereniging. Vanaf het balkon werd iedereen enthousiast verwelkomd en zo kon het avontuur beginnen. Wist je dat Ede eigenlijk nog best wel een rijke geschiedenis heeft?Op de fiets vertrokken we in twee groepen richting allerlei historische plekken in Ede. Zo kwamen  we langs het snoepwinkeltje van Lammert van de Bospoort, het oudste nog in bedrijf zijnde winkeltje in Ede. Begin 1900  begon Lammert van de Bospoort deze kruidenierswinkel in het centrum van Ede. Een vrijwilliger heeft ons enthousiast vertelt over het winkeltje en het  huis wat  erachter zit, welke  nog helemaal zo ingericht zijn zoals het vroeger was. Een unieke ervaring! Ook voor de kinderen, zij werden met name erg enthousiast van al die lekkere snoepjes die te koop waren! Met wat lekkers achter kiezen fietsten we verder richting het centrum van Ede.


Natuurlijk mocht een bezoekje aan de molen niet ontbreken. Vervolgens zijn we via huize Kernhem richting de hei gefietst. Daar hebben we een stop gemaakt bij het Belgenmonument, een zwerfkei die op restanten van de fundering van het Vluchtoord Ede staat, een opvangkamp uit  de Eerste Wereldoorlog. Meer dan een miljoen Belgen vluchtten indertijd voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Na stilgestaan te hebben bij dit stukje geschiedenis zijn we doorgefietst naar het Airborne Monument, een zes meter hoge stalen constructie. In de vensters wordt uitgebeeld wat er in 1944 op de Ginkelse  Heide heeft plaatsgevonden. Tijdens operatie Market Garden landden er zo'n 2.200 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit in een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren. Voor de Festeiners onder ons die niet uit Ede komen was  het leuk om te kunnen vertellen dat deze dag elk jaar in september  wordt herdacht  en  herbeleefd tijdens de Airborne luchtlandingen  op de Ginkelse Heide in Ede. Iets waar je als Edenaar wel een keer bij geweest moet zijn toch?!


Dat de militaire geschiedenis niet ophield bij deze monumenten, bleek wel toen we terugfietsten  via  het kazerneterrein, een unieke plek met een verzameling  aan kazernegebouwen. Nadat we onszelf onderweg trakteerden op een heerlijk  ijsje, kwamen we uit bij het ENKA-terrein, een bijzondere wijk in Ede waar de rijke historie nog voelbaar is. Op dit terrein stond de voormalige ENKA fabriek, de grootste kunstzijdefabriek van Nederland, die in 1922 werd geopend en tot 2003 de grootste werkgever was van Ede.


Omdat de lucht wel érg donker begon te worden zijn we vanaf het ENKA-terrein snel doorgefietst naar ons eindpunt; een Festein-lid uit Ede in de Maandereng. Na een middag flink trappen, wachtte ons daar lekkere zelfgebakken brownie en taart. Leuk om zo met oude en nieuwe Festeiners Ede te leren kennen, maar nog leuker.. om elkaar beter te leren kennen!


Vind jij het ook leuk om ons beter te leren kennen? Wat zou je over ons willen weten?

175 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Guest
May 31

Dat klinkt als een leuke dag! Maar als ik jullie beter wil leren kennen, is dat wel lastig met allemaal groene vlekken op de foto’s… 😉 Is het werkelijk iedereen zijn wens om anoniem te blijven? Ik zou het leuk vinden om te kunnen zien wie jullie zijn! 😊 En verder weer een leuke blog, bedankt!

Like
Marlieske Smilde
Marlieske Smilde
May 31
Replying to

Misschien een leuke uitdaging om die groene gezichten een keer in het echt te ontmoeten, want pas dan leer je ons echt kennen en je bent van harte welkom!

Like
bottom of page